Hellegropene på Veines - Westgaard, Heidi Fløttum; Niemi, Anja Roth; Henriksen, Jørn Erik (Tromura, 2026)
I 2022 undersøkte Norges arktiske universitetsmuseum en lokalitet med en mulig samisk gårdsbosetting og fire hellegroper. Ved hellegropene ble det funnet store mengder med hvalbein, som stammer fra en enkelt retthval. Dateringene fra hellegropene spenner fra ca. 100 e.Kr. og fram til ca. slutten av 800-tallet. De eldste dateringene skal muligens tilskrives at det ble anvendt gammelt trevirke fra drivved. Tre av fire kokegroper har dateringer til siste halvdel av 500-tallet, hvorav én av disse gropene ser ut til å ha blitt gjenbrukt i første halvdel av 600-tallet. Den siste gropa har datert bruk gjennom 800-tallet. Et mulig scenario er at tre av gropene ble etablert i siste halvdel av 500-tallet for utnyttelse av en hval som strandet her eller i nærheten. Gropene kan deretter ha blitt gjenbrukt og supplert, for seinere utnyttelse av andre dyr for produksjon av marine oljer.I tilknytning til den antatt samiske gårdsbosetningen ble det dokumentert ett ildsted, veganlegg og steingjerde. Utover dette ble det ikke gjort entydige funn som belyser karakteren og tidsdybden til bosetninga, utover at området har vært i bruk fram til i dag.
Keywords: hellegroper; jernalder; marine oljer; produksjonsanlegg; ildsted; hvalbein; hval; gårdsbosetning; samisk; nyere tid