Beskrivelse og vurdering av tiltaket: Alle har en psykisk helse

Forfattere

DOI:

https://doi.org/10.7557/25.7653

Emneord (Nøkkelord):

helsefremmende, undervisningsprogram, psykisk helse, psykiske plager, økt kunnskap, ungdomsskolen

Sammendrag

Innledning: Alle har en psykisk helse er et helsefremmende tiltak, utformet som et undervisningsprogram for ungdomsskolen. Tiltaket har som mål å utfordre de unges holdninger og fordommer i forhold til psykisk helse, samt bidra til økt kunnskap om psykiske plager og om hvordan man kan få hjelp. Rådet for psykisk helse implementerer tiltaket.

Beskrivelse av tiltaket: Alle har en psykisk helse er et undervisningsprogram delt i tre prosjektmoduler ment for det 8., 9. og 10. klassetrinn. Som helhet utgjør de tre modulene en grundig innføring i begrepet psykisk helse, og underliggende tema relevant for alderen til elevene. Elevene arbeider selvstendig gjennom prosjektarbeid, hjemmeoppgaver og gruppearbeid. Det er læreren som gjennomfører undervisningsopplegget.

Evaluering og erfaringer med tiltaket: Det har vært gjennomført en evaluering av effekten av programmet ved fire ungdomsskoler i en større nord-norsk by. Resultatene er under bearbeidelse for publisering i fagfellevurderte tidsskrift. Alle har en psykisk helse har vært i bruk i Norge siden 2002 og inngår i programpakken “Psykisk helse i skolen”.

Ungsinnpanelets klassifisering: Alle har en psykisk helse bygger på generell teori og klassifiseres som et sannsynlig virksomt tiltak på evidensnivå 2

Referanser

Almås-Sørensen, L, Hveem K. & Ruud, K. P. (2007). ‘‘Alle har en psykisk helse’’: effektevaluering av en tredelt undervisningspakke for ungdomsskoletrinnet. Tredje og avsluttende del. Hovedoppgave ved profesjonsstudiet i psykologi. Institutt for psykologi, Universitetet i Tromsø.

Arnesen, Y., Breivik, C. & Johnsen, L. I. (2005). Alle har en psykisk helse: Effektevaluering av en tredelt undervisningspakke for ungdomsskoletrinnet. Første del. Hovedoppgave ved profesjonsstudiet i psykologi, Universitetet i Tromsø.

Gjærum, B., Grøholt, B. & Sommerschild, H. (1998). Mestring som mulighet i møte med barn, ungdom og foreldre. Oslo: Universitetsforlaget.

Rådet for psykisk helse. (udatert) Psykisk helse i skolen ungdosmtrinnet. Alle har en psykisk helse. Oslo.

Sosial- og helsedirektoratet & Utdanningsdirektoratet. (2006). Forebyggende innsatser i skolen. Rapport fra forskergrupper oppnevnt av Utdanningsdirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet om problematferd, rusforebyggende arbeid, læreren som leder og implementeringsstrategier. Oslo. Hentet fra: http://www.udir.no/Tilstand/Forskning/Forskningsrapporter/Utdanningsdirektoratet/Forebyggende-innsatser-i-skolen-2006/

Statskonsult. (2003). Evaluering av undervisningsprosjektet ”Alle har en psykisk helse”. Tilgjengelig fra: http://phis.postmann.net/postmann/dbase/bilder/evaluering-alle-har-en-psykisk-helse.pdf

Tobiassen, A. G., Magnus, R. E. & Gundersen, L. S. (2006): Alle har en psykisk helse: Effektevaluering av en tredelt undervisningspakke for ungdomsskoletrinnet. Andre del: self-efficacy og mestring. Hovedoppgave ved profesjonsstudiet i psykologi. Institutt for Psykologi, Universitetet i Tromsø.

Illustrasjonsfoto. En jente som holder på skinnene sine og ser i kameraet.

Nedlastinger

Publisert

2012-06-05

Hvordan referere

Lauritzen, C. (2012). Beskrivelse og vurdering av tiltaket: Alle har en psykisk helse. Ungsinn. Tidsskrift for virksomme tiltak for barn og unge, 4(1). https://doi.org/10.7557/25.7653

Utgave

Seksjon

Panelvurderte artikler