Beskrivelse og vurdering av tiltaket: Tidlig innsats for barn i risiko (TIBIR) - Sosial ferdighetstrening for barn - Fossum, Sturla (Ungsinn. Journal of Effective Interventions for Children and Adolescents, 2009)
Innledning: Sosial ferdighetstrening for barn er èn av seks TIBIR-intervensjoner for barn i alderen 4-12 år som har eller er i risiko for å utvikle atferdsproblemer. Dette tiltaket gis direkte til barnet og gis parallelt med at foreldrene mottar foreldreveiledning. Intervensjonen tar sikte på å redusere atferdsproblemer hos barna, fremme deres sosiale ferdigheter og øke sosial inkludering. Videre tar intervensjonen sikte på å redusere negative samhandlingsmønstre (bl.a. forekomst av konflikt og konflikteskalering) i forhold til andre barn og ansatte i skolen og barnhagen. Beskrivelse av tiltaket: Gjennom tiltaket lærer barn på prososiale ferdigheter gjennom individuelle møter i 8 til 10 uker. Barna trener systematisk på sosiale ferdigheter som kartlegging har vist at de ikke mestrer så godt. Det utarbeides individuelle mål for det enkelte barn med særlig fokus på utvikling av selvkontroll og problemløsningsferdigheter. Rollespill er en sentral metode i tiltaket og det er viktig å skape situasjoner som er relevante og meningsfulle for det enkelte barn. Evaluering av tiltaket: I 2004-2005 ble det gjennomført en pilotstudie av TIBIR, men da ble det ikke gjennomført en egen evaluering av Sosial ferdighetstrening. Det er gjennomført en RCT-studie av intervensjonen, men resultatene fra studien er ikke publisert ennå. Ungsinns klassifisering: Sosial ferdighetstrening - TIBIR bygger på en allment akseptert teoretisk og forskningsmessig base. Tiltaket klassifiseres dermed som et tiltak på evidensnivå 2 (sannsynlig virksomt tiltak).