Beskrivelse og vurdering av tiltaket: Mestringskatten - Bratt, Christopher (Ungsinn. Tidsskrift for virksomme tiltak for barn og unge, 2010)
Dette er ikke den nyeste artikkelen om dette tiltaket. Oppdatert artikkel:  https://doi.org/10.7557/25.7073 Innledning: Mestringskatten er en metode for å behandle angst hos barn mellom sju og tretten år. Målet med behandlingen er at barna skal få hjelp til å gjenkjenne følelser og fysiske reaksjoner knyttet til angst, de skal få økt forståelse for egne kognitive reaksjoner, og de skal øke evnen til å mestre angstfremkallende situasjoner. Programmet er opprinnelig amerikansk (kalt Coping Cat). I Norge ble Mestringskatten introdusert i 2003, med en revidert versjon tatt i bruk fra 2006.Beskrivelse av tiltaket: Manualen for Mestringskatten legger opp til en behandling på i alt 12 timer med barnet, i tillegg til to timer med foreldrene. I første omgang får barna en innføring i angstens symptomer. De lærer å gjenkjenne fysiske symptomer og de lærer om teknikker som kan bidra til å redusere angsten. I andre del av Mestringskatten skal barnet anvende sin nyutviklede forståelse, både overfor forestilte sitasjoner og i kontrollerte former overfor realistiske situasjoner.Evaluering av tiltaket: Det finnes ingen effektstudier av Mestringskatten i Norge. Internasjonalt foreligger det flere randomiserte kontrollerte studier gjennomført av programutvikler. Generelt konkluderer studiene med positive effekter.Ungsinnpanelets klassifisering: Mestringskattens metoder har en sterk teoretisk forankring og har vist gode resultater fra internasjonal forskning. Fordi det ikke foreligger norske effektstudier klassifiseres tiltaket som et sannsynlig virksomt tiltak på evidensnivå 2.
Keywords: agnst; behandling av angst; følelser; fysiske reaksjoner; mestre angst