Kunnskapsoppsummering og klassifisering av tiltaket: Læringsmiljøprosjektet (1. utg) - Holen, Solveig Ingebjørg; Kyrrestad, Henriette (Ungsinn. Tidsskrift for virksomme tiltak for barn og unge, 2025)
Bakgrunn: Læringsmiljøprosjektet er et forebyggende tiltak som tilbys ansatte i skoler og barnehager med vedvarende høye mobbetall. Læringsmiljøprosjektet skal fremme et trygt og godt barnehage- og skolemiljø uten mistrivsel og krenkelser som mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Tiltaket ble etablert i 2013 og er utarbeidet og gjennomføres av Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger i samarbeid med Utdanningsdirektoratet. Utdanningsdirektoratet er eier av tiltaket, mens Læringsmiljøsenteret står for implementeringen av tiltaket. Metode: Denne kunnskapsoppsummeringen bygger på et systematisk litteratursøk i databasene Embase, Medline og Psykinfo, NORART, Cochrane, Cristin, NORA, SCOPUS og SweMed. Det er også søkt i internasjonale kunnskapsdatabaser om evidens samt innhentet informasjon om tiltaket fra tiltakseier. Litteratursøk og annen innhentet informasjon ble gjennomgått for å identifisere nordiske effektstudier, internasjonale oppsummeringsstudier og eventuelt andre norske studier om tiltaket. Resultater: Læringsmiljøprosjektet er et fleksibelt tiltak, og består i hovedsak av fagsamlinger og veiledning med kvalifisert personell. Det inkluderer også systematiske implementeringsprosedyrer. Innholdet i tiltaket varierer, avhengig av hvilke hovedutfordringer skolen og/eller barnehagen står overfor. Det finnes ingen nordiske effektstudier av tiltaket, men andre evalueringer er gjennomført. Hovedkonklusjonen fra disse er at mange deltakere har opplevd en økning i kompetanse knyttet til forebygging og håndtering av mobbing. Deltakerne er tilfredse med fagsamlingene og veiledningen de mottar, men påpeker behovet for økt involvering av PPT, lærere, foresatte og elever. Konklusjon: Læringsmiljøprosjektet klassifiseres på evidensnivå 2 – Teoretisk begrunnet tiltak.
Keywords: Læringsmiljøprosjektet; Skolemiljø; Barnehagemiljø; Mobbing; Forebygging; Klasseledelse