Tallord og kvantorer – tallenes klare tale?

  • Tore Nesset UiT The Arctic University of Norway
  • Anastasia Makarova UiT The Arctic University of Norway

Abstract

Er det en ting du ikke skal gjøre når du oversetter, er det å slurve med tallord. Om det er snakk om 5, 50 eller 500 bombefly, kan være av ganske stor betydning. Det samme gjelder om det er snakk om 5, 50 eller 500 milligram av en eller annen medisin. Pass på!

Tallordene deles inn i grunntall (én, to osv.) og ordenstall (første, andre osv.). På russisk oppfører ordenstallene seg som adjektiv: первый, второй osv. bøyes og brukes i setninger på samme måte som adjektiv som новый og большой. Ordenstallene er derfor ikke så vanskelige å ha med å gjøre når du oversetter. Derimot stiller grunntallene deg overfor en rekke utfordringer, og det er derfor grunntallenes skrivemåte, bøyning og bruk i setninger som er hovedfokuset i dette kapitlet (avsnitt 4.3-4.9). Men du lærer også om kollektivtall (двое, трое osv. i avsnitt 4.10) og andre kvantorer (begge, noen, hver i avsnitt 4.11-4.13). I 4.14-4.17 tar vi opp tallord i tidsuttrykk, brøk- og desimaltall, omtrentlig tallangivelse og verbkongruens når subjektet inneholder tallord.

Klikk på lenkene nedenfor for å lære mer!

Litt om årstall (video)

Øvelser til kapitlet

Øvelser til kapitlet (pdf)

Author Biography

Tore Nesset, UiT The Arctic University of Norway
Department of Language and Linguistics, Professor
Published
2016-11-01
How to Cite
NessetT., & MakarovaA. (2016). Tallord og kvantorer – tallenes klare tale?. Septentrio Educational, (1). https://doi.org/10.7557/8.3957