Jernalder og mellomalder på kysten av Nord-Troms og Finnmark - Samisk kunnskap og levevis i møte med norrøne og østlige grupper

Forfattere

  • Elin Rose Myrvoll

DOI:

https://doi.org/10.7557/ottar.7951

Emneord (Nøkkelord):

mangeromstufter, mellomalder, Finnmark, samisk historie

Sammendrag

Mangeromstuftene ligger på steder som også har samiske kulturminner fra jernalder og mellomalder. Kanskje var den samiske bruken og kunnskapen samene hadde om ressurser og ressurstilgang en faktor som også gjorde stedene attraktive for de som anla mangeromshusene? La oss se på hvilke spor vi finner etter den samiske befolkninga fra jernalder og århundrene før mangeromshusene kom til. Hva prega situasjonen og hvordan påvirka mangeromshusene samisk byggeskikk?

Statistikk

Laster statistikk…

Forfatterbiografi

Elin Rose Myrvoll

Elin Rose Myrvoll er arkeolog og seksjonssjef for Samisk kulturarv i Sametinget. Hun var stipendiat i «Mangeromsprosjektet» og tidligere ansatt i Norsk institutt for kulturminneforskning. Myrvoll har arbeidet med forvaltningsrettede problemstillinger knyttet til samiske kulturminner som urgraver og helligsteder

Referanser

Hansen, L. I. og Olsen, B. (2022) Samenes historie fram til 1750. 2. utgave, 1. opplag 2022. Oslo: Cappelen Damm.

Henriksen, J. E. (1995) Hellegropene: fornminner fra en funntom periode. Hovedfagsoppgave i arkeologi. Norges arktiske universitet.

Myrvoll, E. R. (2011) Excavation of Iron Age sites. I B. Olsen, P. Urbańczyk & C. Amundsen (red.), Hybrid spaces: Medieval Finnmark and the archaeology of multi-room houses. Oslo: Novus.

Schanche, C. (2000) Graver i ur og berg. Samisk gravskikk og religion fra forhistorisk til nyere tid. Karasjok: Davvi Girji.

Den nasjonale kulturminnedatabasen, Askeladden_ https://askeladden.ra.no

Nedlastinger

Publisert

2024-12-12