Museene og Wikimedia Commons – noen tanker om lisensiering av fotosamlinger

Authors

DOI:

https://doi.org/10.7557/5.4985

Keywords:

Open Science, Wikipedia

Abstract

Presentasjon frå Wikipedia-akademiet 2015

Som en rekke andre små og mellomstore museumsenheter, forvalter Nordlandsmuseet en stor bildesamling. Gjennom DigitaltMuseum er det lagt til rette for at publikum kan laste ned lavoppløselige foto fra samlingen, men tjenesten øker etterspørselen av de høyoppløselige, noe som krever mye tid og ressurser fra konservatorene.

De fleste museer tar betalt for engangsbruk av bildene sine, men er denne praksisen i tråd med vårt samfunnsansvar? Inntjeningen er forsvinnende liten. Ved å gjøre bildene tilgjenglig på Wikimedia Commons, blir samlingen del av en internasjonal kunnskapsallmenning som bedre svarer til museenes forskningsfremmende rolle.

Den praktiske løsningen for masseopplasting av bildesamlinger er på plass, men ønsker wikipedianere seg tusenvis av ensartede bilder med massegenerert metadata av varierende kvalitet? Skal bildene velges ut enkleltvis og tilføyes metadata, kan denne oppgaven bli for krevende for de fleste museer der foto kun er én av ansvarsområdene.

Metrics

Metrics Loading ...

Downloads

Published

2019-10-03

How to Cite

Snekkestad, P., & Sæthre-Mcguirk , E. M. (2019). Museene og Wikimedia Commons – noen tanker om lisensiering av fotosamlinger. Septentrio Conference Series, (2). https://doi.org/10.7557/5.4985

Issue

Section

Presentations