Erklæring om publiseringsetikk

Om tidsskriftet og tidsskriftets ledelse

Formål:
PsykTestBarn er et elektronisk tidsskrift som utgir artikler om måleegenskaper ved norske versjoner av tester og kartleggingsverktøy; både originale og oversatte versjoner.

Hensikten med PsykTestBarn er å:

  • Publisere kunnskapsoversikter over måleegenskapene til enkelttester
  • Publisere primærartikler som vurderer måleegenskapene til enkelttester

 Tidsskriftet er godkjent som nivå 1 tidsskrift i Register over vitenskapelige publiseringskanaler: https://kanalregister.hkdir.no/publiseringskanaler/KanalTidsskriftInfo.action?id=480185 .

Tidsskriftets infrastruktur og ledelse:
RBUP Øst og Sør er ansvarlig for tidsskriftet i samarbeid med de regionale kunnskapssenterne for barn og unge (RKBU Nord, RKBU Midt og RKBU Vest) med tilskudd fra Helsedirektoratet.

Redaksjonsrådet består av:
Redaktør - Siri Saugestad Helland forsker (RBUP Øst og Sør)
Assisterende redaktør - Monica Martinussen professor (RKBU Nord, UiT)
Assisterende redaktør - Jannike Kaasbøll, førsteamanuensis (RKBU Midt Norge), NTNU
Fagansvarlig - Simon-Peter Neumer seniorforsker (RBUP Øst og Sør)
Nettredaktør - Brynhildur Axelsdottir seniorrådgiver (RBUP Øst og Sør):
Redaksjonsrådsmedlem - Kjell Morten Stormark, forsker 1 (RKBU Vest - NORCE)
Redaksjonsrådsmedlem – Kenneth Stensen, førsteamanuensis (RKBU Midt Norge, NTNU)

Redaksjonsrådet er ansvarlig for:

  • Utvikling av tidsskriftet og metodekrav til artiklene som publiseres i tidsskriftet.
  • Retningslinjer for fagfellevurdering og redaksjonell beslutningstaking.
  • Retningslinjer for håndtering av forskningsetiske spørsmål, konflikter og forebygging av plagiering og vitenskapelig uredelighet.

Etiske hensyn

Formål:
PsykTestBarns etiske retningslinjer skal sikre integritet, rettferdighet og respekt for alle involverte parter. PsykTestBarn følger Helsinkideklarasjonen om etiske retningslinjer: https://www.forskningsetikk.no/ressurser/fbib/lover-retningslinjer/helsinkideklarasjonen/ og personvernforordningen (GDPR/Personopplysningsloven): https://www.forskningsetikk.no/ressurser/gdpr/

Følgende aspekter av etiske hensyn skal vurderes og gjennomføres i alle forskningsartikler som publiseres i PsykTestBarn.

Primærartikler: Forskning som involverer mennesker, skal bygge på prinsippet om respekt for personvernet, integritet og rettferdighet og skal gjennomgå nødvendige etiske og personvern godkjenningsprosesser som REK og NSD.  Det er påkrevd at forfatterne leverer erklæring ved innlevering og det skal oppgis REK-nummer og hvilket personvernombud som har tilrådd undersøkelsen. Et viktig undersøkelsesmoment er om hvilke forskningsformål prosjektene som dataene kommer fra, om de omfatter psykometriske analyser.

Kunnskapsoppsummeringer: Forskning som involverer oppsummering av forskningsartikler krever ikke samme godkjenningsprosesser og etisk personvern.

Forfatterskap og medforfatterskap

Formål:
Retningslinjene er utviklet for å sikre klarhet, åpenhet og rettferdighet i forbindelse med forfatterskap og bidragsyterskap i PsykTestBarn.

Forfattere av artikler i PsykTestBarn skal følge Vancouver- konvensjonen om medforfatterskap til vitenskapelige publikasjoner der en forfatter skal:

  1. ha et vesentlig bidrag i planlegging og design av prosjektet, eller deltatt i datainnsamlingen, eller deltatt i analyse eller tolking av data, OG
  2. ha kommet med vesentlige bidrag da manuskriptet ble skrevet eller revidert, OG
  3. være med og godkjenne det ferdige arbeidet som ble sendt til publisering, OG
  4. være enig om å være ansvarlig for alle deler av arbeidet for å sikre at spørsmål knyttet til presisjon eller integritet til alle deler av arbeidet er hensiktsmessig undersøkt og løst.

I tillegg skal rekkefølgen på forfattere reflektere graden av bidrag, med hovedforfatter(e) tydelig angitt. Bidragsytere som ikke oppfyller kriteriene for forfatterskap, men har gitt vesentlige bidrag, skal anerkjennes i en egen seksjon (f.eks. "Bidragsytere").

Forfattere og bidragsytere bør oppgi sine konkrete bidrag i manuskriptet i tråd med CRediT-taksonomien som er en godkjent NISO-standard. Forfatterskap og bidragsyterskap skal være basert på ærlighet og respekt for andres intellektuelle bidrag. Eventuelle endringer i forfatterskapsrekkefølgen eller bidragsyterskapet etter innsendelse bør gjøres i samråd med alle berørte parter.

Prosedyrer for håndtering av uenigheter om forfatterskap eller bidragsyterskap bør tas opp med redaktører og eventuelt redaksjonsrådet i PsykTestBarn.

Fagfelleprosess

Formål:

Retningslinjer for fagfelleprosess i PsykTestBarn skal gi et rammeverk for å sikre at fagfellevurderingsprosessen er transparent, rettferdig og av høy kvalitet. Fagfelleprosessen skal inkludere en grundig og objektiv evaluering av originalitet, metodikk, resultater og konklusjoner.

Valg av fagfeller:

Fagfellene er norske forskere med kunnskap om og kompetanse i psykometri. Fagfeller til de enkelte artiklene velges ut ifra kunnskap om spesielle måleinstrumenter eller psykometrikunnskap. PsykTestBarn redaksjonen gjør en habilitetsvurdering av fagfeller før de inviteres til å vurdere en artikkel. Vi forsøker å unngå å velge fagfeller som har samme arbeidssted som forfatterne av artikkelen, eller som har et pågående samarbeid med forfatterne. For oppsummeringsartikler etterstreber vi å velge fagfeller som har erfaring med å skrive PsykTestBarn oppsummeringsartikler. For vurdering av oppsummeringsartikler, mottar fagfeller forfatterinstruksen som PsykTestBarn har utarbeidet. Fagfelleprosessen er blindet så fagfeller mottar manuskript uten informasjon om hvem som er forfattere.

Fagfeller og redaktører skal opplyse om eventuelle interessekonflikter som kan påvirke deres vurdering. Resultatene av fagfellevurderingen skal være tilgjengelige for forfattere, med begrunnelser for beslutninger. PsykTestBarn oppmuntrer til konstruktiv tilbakemelding fra fagfeller.

Interessekonflikter

Formål:
Retningslinjer for håndtering av interessekonflikter i PsykTestBarn er utformet for å sikre at håndtering av interessekonflikter er gjennomsiktig, objektiv og rettferdig. Alle identifiserte interessekonflikter skal kommuniseres åpent og tydelig. 

Interessekonflikter skal være klart definert for forfattere, fagfeller, redaktører og andre personer i tidsskriftet ledelse. Interessekonflikter kan omfatte økonomiske, personlige, faglige eller andre forhold som kan påvirke objektiviteten eller integriteten i forskning og publikasjoner.

  • Forfattere skal oppgi alle interessekonflikter i sine artikler.
  • Fagfeller skal når de blir forespurt om å fagfellevurdere en artikkel opplyse redaktøren om eventuelle interessekonflikter som kan påvirke deres objektivitet. Redaktøren skal vurdere fagfellens interessekonflikter på forhånd før de tildeles en vurdering.
  • Redaktører skal vurdere eventuelle egne interessekonflikter og avstå å behandle manuskripter hvor de selv eller nære kolleger har interessekonflikter. I slike tilfeller tar assisterende redaktører over arbeidet.

Dersom interessekonflikter identifiseres etter publisering, skal tidsskriftet umiddelbart vurdere konsekvensene og iverksette nødvendige tiltak. Tiltak kan omfatte korrigeringer, tilbaketrekking eller annen passende håndtering, i tråd med beste praksis og retningslinjer.

Åndsverk

Formål:
Retningslinjene er utformet for å klargjøre prinsipper for håndtering av åndsverk, inkludert opphavsrett, plagiat, overlappende publisering og åpenhet om finansiering. Målet er å fremme et rettferdig og transparent miljø for forfattere, lesere og redaksjon.

  • Opphavsrett og publiseringslisenser: PsykTestBarn er lisensiert etter "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License". Innholdet kan dermed arkiveres og distribueres fritt for alle slags formål på følgende vilkår: Korrekt referanse skal oppgis, ingen kommersiell bruk og ingen bearbeidelse av tekst eller innhold. Gjenbruk av tredjeparts materiale (f.eks. bilder, diagrammer m.m.) som har blitt publisert andre steder, skal forfattere ha innhentet rettigheter til bruk i forkant av innsendelse til PsykTestBarn.
  • Plagiat: PsykTestBarn utfører plagiatkontroll på alle manuskripter.
  • Åpenhet om finansiering: Forfattere skal informere om all finansiering som har støttet forskningen.

Data og reproduserbarhet

Formål:
Retningslinjene er utviklet for å fremme åpenhet, dataintegritet og repeterbarhet i vitenskapelig forskning som publiseres i tidsskriftet. Målet er å sikre tilgjengelighet av data og etterlevelse av beste praksis innen rapportering av studier og kliniske forskningsdesign.

  • Datatilgjengelighet: Forfattere skal oppmuntres til å gjøre rådata, analysekode og andre relevante materialer tilgjengelige for andre forskere for å gjøre pooling av data og reanalyser mulig.
  • Rapporteringsstandarder: Forfattere skal følge anerkjente internasjonale rapporteringsretningslinjer som er relevante for deres fagområde (f.eks., CONSORT, PRISMA osv.). PsykTestBarn skal oppmuntre forfattere til å inkludere alle nødvendige detaljer for å muliggjøre nøyaktig repeterbarhet og evaluering av studien.
  • Registrering av kliniske studier og studiedesign: I de tilfellene hvor data er hentet fra en klinisk studie bør registreringsnummeret til den oppgis (f.eks., ClinicalTrials.gov).
  • Datahåndtering og lagring: Retningslinjer for korrekt og sikker håndtering av forskningsdata skal være beskrevet i manuskriptet. Det skal fremgå hvordan sensitive data, personopplysninger og annen konfidensiell informasjon skal håndteres og lagres.
  • Reproduserbarhet: Forfattere bør inkludere tilstrekkelig informasjon for å muliggjøre reproduksjon av studien og bekreftelse av resultater. PsykTestBarn oppfordrer til bruk av åpne og standardiserte analyseverktøy og programvare.

Bruk av kunstig intelligens i skriveprosessen

Formål:
Erklæring om bruk av kunstig intelligens i skriveprosessen.

Der forfattere bruker kunstig intelligens (KI) og KI-assistert teknologi i skriveprosessen, bør det kun brukes for å forbedre lesbarheten og språket. Bruk av teknologien bør gjøres med menneskelig tilsyn og kontroll, og forfattere bør nøye gjennomgå og redigere resultatet i etterkant. Dette fordi KI kan frembringe feil, ufullstendige eller partiske resultater. KI og KI-assisterte verktøy skal ikke være oppført som forfatter eller medforfatter, eller siteres som forfatter. Forfatterskap innebærer ansvar og oppgaver som bare kan tilskrives og utføres av mennesker.

Forfattere skal oppgi bruken av KI og KI-assisterte verktøy i skriveprosessen i sitt manuskript ved å legge til en uttalelse på slutten av manuskriptet.

Forslag til uttalelse:
Erklæring om bruk av kunstig intelligens i skriveprosessen (overskrift).
Under utarbeidelsen av artikkelen brukte forfatteren(e) [NAVN VERKTØY/TJENESTE] for å [HVA]. Etter å ha brukt dette verktøyet/tjenesten har forfatteren(e) gjennomgått og redigert innholdet etter behov og tar fullt ansvar for innholdet i publikasjonen.

Denne erklæringen gjelder ikke for bruk av grunnleggende verktøy for kontroll av grammatikk, stavemåte, referanser osv.

Klager og klagesaker

Formål:
Retningslinjene er etablert for å sikre en rettferdig og transparent prosess for håndtering av klager knyttet til tidsskriftet, dets ansatte, redaksjon eller utgiver. Åpenhet i behandlingen av klager, med klare kommunikasjonskanaler for å informere interessenter om status og utfall. Målet er å bevare integriteten og kvaliteten av publiserte arbeider og opprettholde tilliten fra forfattere, lesere og andre interessenter.

  • Klager:
    Klager skal rettes skriftlig til PsykTestBarns redaksjon eller RBUP Øst og Sør som er hovedansvarlig for tidsskriftet. Alle mottatte klager registreres og bekreftes umiddelbart. En uavhengig part, gjerne et medlem av redaksjonsrådet skal foreta en rask og objektiv vurdering av klagen. Hvis klagen anses som åpenbar grunnløs, kan den avvises med klar begrunnelse.
  • Åpent mottak av klager:
    PsykTestBarn oppmuntrer til åpne kanaler for innsending av påstander om uredelighet, uansett om de kommer fra kolleger, lesere, forfattere eller andre interessenter. Forfattere skal gis muligheten til å svare på påstandene før en endelig beslutning tas.

Ved behov skal en klagekomité sammensettes, bestående av uavhengige eksperter, for å vurdere klagesaker mer grundig. Komiteen skal inkludere personer uten tilknytning til den aktuelle klagen. En grundig undersøkelse av klagen skal utføres, med innsamling av relevante dokumenter og intervjuer med involverte parter om nødvendig. Prosessen skal være rettferdig og konfidensiell. Klagekomiteen skal presentere sine funn og anbefalinger til redaktøren eller utgiveren. En skriftlig beslutning, sammen med begrunnelse, skal kommuniseres til klageren og andre relevante parter. Årlig rapportering om antall mottatte klager, behandlingstid og utfall bør være tilgjengelig for allmennheten for å opprettholde åpenhet.

Påstander om uredelighet

Formål:
Retningslinjene er utviklet for å etablere en klar og rettferdig prosess for håndtering av påstander om uredelighet, uavhengig av kilden. Målet er å sikre vitenskapelig integritet, opprettholde troverdigheten til tidsskriftet og beskytte varslere som bringer slike påstander fram.

Prosedyre:

Rettelser og/eller diskusjoner etter publisering

Formål:
Retningslinjene er etablert for å oppmuntre til åpen dialog, rettelser og revisjoner etter publisering i PsykTestBarn. Målet er å fremme vitenskapelig integritet, kontinuerlig læring og korreksjon av eventuelle feil eller unøyaktigheter som kan oppstå i publiserte artikler.

  • Rettelser og revisjoner: Redaksjonen har klare prosedyrer for mottak og håndtering av forespørsler om rettelser etter publisering. Forfattere oppfordres til å korrigere feilaktig informasjon ved å sende inn korrigerte versjoner av artiklene.
  • Trekke tilbake artikler: Å trekke tilbake en artikkel skal være basert på klare og objektive kriterier, og beslutningen skal være nøye vurdert av redaktøren eller i samråd med redaksjonsrådet.
  • Åpen dialog og moderering: PsykTestBarn tilrettelegger for åpen dialog og debatt, eksterne plattformer som f.eks. PubPeer kan benyttes som supplement for å legge til rette for uavhengig diskusjon og korrigeringer.
  • Kommunikasjon med lesere og forfattere: Kommunikasjon om rettelser og revisjoner skal være åpen og tydelig, både med de involverte forfatterne og med tidsskriftets lesere. Informasjon om korrigerte eller tilbakekalte artikler skal være tilgjengelig på tidsskriftets nettsted.

 

Erklæringen er laget i tråd med COPE publishing ethics
Endelig godkjent versjon oktober 2024