Etikkerklæring

Etikkerlæring for Ungsinn er utformet i henhold til retningslinjene for publiseringsetikk og kjernepraksiser beskrevet av COPE (Committee on Publication Ethics). I utarbeidelsen av erklæringen har vi fulgt COPEs retningslinjer for redaktører og utgivere. Ved mistanke om tilfelle av feilpraksis benytter vi oss av fremgangsmåtene beskrevet i flytskjemaene utviklet av COPE (https://publicationethics.org/). Videre viser den til Ungsinns Kriterier og prosedyrer for vurdering av klassifisering av tiltak (heretter kriteriene) og krav for forfatterskap beskrevet av Committee of Medical Journal Editors (https://www.icmje.org/recommendations/browse/roles-and-responsibilities/defining-the-role-of-authors-and-contributors.html).

 

Tidsskriftforvaltning

Alle artikler i Ungsinn er systematiske kunnskapsoppsummeringer om enkelttiltak rettet mot barn og unge. For å sikre en konsistent tilnærming i vurderingen av ulike tiltak følger forfatterne Ungsinn sine kriterier, som alle forfattere og fagfeller har opplæring i. Denne metoden sikrer at alle artikler undersøker det samme forskningsspørsmålet og hver artikkel følger en fastsatt mal. Workshops holdes jevnlig for å opprettholde og videreutvikle kompetanse og forståelse av rollen som Ungsinnforfatter.

Redaksjonen beslutter hvilke tiltak som skal oppsummeres i Ungsinn. Innspill til hvilke tiltak som bør oppsummeres kan komme fra redaksjonen eller eksterne aktører. Den redaksjonelle prosessen for utarbeidelse og publisering av artikler er beskrevet i kriteriene. Denne innebærer at redaksjonen kontakter eierne av tiltakene for å innhente spesifikk informasjon, samtidig som den gjennomfører et Systematisk litteratursøk for å samle eksisterende forskning om tiltaket. Informasjonen og forskningsresultatene som samles, blir gitt til forfatterne ved starten av deres skriveprosess.

Forfatterne skriver artiklene på oppdrag fra redaksjonen i henhold til kriteriene. Etter at et første utkast er levert, begynner en revisjonsprosess der redaktøren vurderer artikkelens kvalitet. Artikkelen blir fagfellevurdert og forfatterne reviderer artikkelen i henhold til de gitte tilbakemeldinger. Denne prosessen fortsetter til artikkelen tilfredsstiller de strenge kvalitetskravene i manualen og godkjennes av redaktøren. Redaksjonen sørger deretter for klargjøring og publisering av artikkelen.

 

Forfatterskap og bidragsytere

Ungsinn følger kravene for forfatterskap som er utarbeidet av International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) også kjent som Vancouver-konvensjonen. Forfatterskap skal baseres utelukkende på følgende fire krav:

  • Vesentlige bidrag til ide og utforming, eller datainnsamling, eller analyse og tolking av data OG
  • Utarbeidelse av selve manuskriptet eller kritisk revisjon av artikkelens intellektuelle innhold OG
  • Godkjenning av artikkelversjonen som skal publiseres OG
  • Samtykke til å kunne bli stilt ansvarlig for alle deler av arbeidet, for å sikre at spørsmål knyttet til presisjon og integriteten blir undersøkt og løst på en hensiktsmessig måte.

Kravene skal også følges hvis det kommer til eller faller bort forfattere ved oppdatering av artikler. Hvis bidragsytere ikke fullt ut oppfyller kriteriene, bør deres bidrag i stedet krediteres i en takk til bidragsytere (se forfatterveiledningen).

Alle forfattere blir bedt om å oppgi ORCID når de sender inn et manuskript. ORCID registreres sammen med forfatterinformasjon i Septentrio.

 

Fagfellevurderingsprosessen

Ungsinn gjennomfører en ikke-anonym fagfellevurdering, hvor identiteten til både forfattere og fagfeller er kjent for alle involverte parter.

Ungsinn benytter to vitenskapelige fagfeller, som vurderer kvaliteten på artikkelen. I tillegg har Ungsinn en praksisfagfelle hvis hovedfunksjon er å gi tilbakemelding på om teksten er forståelig ut fra et praksisperspektiv. Alle fagfeller har gjennomført Ungsinns forfatteropplæring og følger Ungsinns veiledninger for henholdsvis vitenskapelig fagfelle eller praksisfagfelle. 

 

Interessekonflikter og habilitet

Forfattere, fagfeller og redaktør må selv vurdere om de har mulige interessekonflikter som kan gjøre dem forutinntatte eller svekke deres evne til å gi en rettferdig og upartisk vurdering.

De involverte i vurderingen av et tiltak i Ungsinn (forfattere, fagfeller og redaktør) kan ikke ha egeninteresse i tiltaket. De kan ikke ha vært involvert i utvikling, evaluering, implementering eller ha kommersielle interesser i tiltaket. Videre kan interessekonflikter også omfatte personlige eller profesjonelle relasjoner eller konkurrerende interesser.

For å sikre en høy grad av transparens legger Ungsinns redaktører vekt på åpenhet rundt egen forskningsbakgrunn og eventuelle tilknytninger. En nærmere beskrivelse av den enkelte redaktør foreligger her (https://uit.no/ungsinn/om/sub?p_document_id=798704). Redaktører vil ikke være delaktig i noen del av prosessen knyttet til en artikkel hvis de kan regnes som inhabile.

Forfattere skal inkludere en erklæring om interessekonflikt i artikkelen.

Data og reproduserbarhet

I tillegg til en forventning om at de vanlige forskningsetiske retningslinjene følges sikres reproduserbarhet og transparens i Ungsinn ved at alle kunnskapsoppsummeringene utarbeides etter den samme metoden, beskrevet i kriteriene. Sammen med artikkelen publiserer Ungsinn det gjennomførte litteratursøket for kunnskapsoppsummeringen.

For referanser og referanselisten følger artikler i Ungsinn den til enhver tid siste versjonen av APA Publication Manual.

Bruk av kunstig intelligens (KI) i skriveprosessen

Dersom forfattere bruker KI og KI-assistert teknologi i skriveprosessen, bør det kun brukes for å forbedre lesbarheten og språket. Bruk av teknologien skal gjøres med menneskelig tilsyn og kontroll, og forfatterne må nøye gjennomgå og redigere resultatet i etterkant. KI og KI-assisterte verktøy skal ikke være oppført som forfatter eller medforfatter eller siteres som forfatter. Dersom KI og KI-assisterte verktøy er benyttet i skriveprosessen – spesielt språkmodeller (eksempel ChatGPT og Copilot), skal forfattere oppgi bruken av dem ved å legge til en uttalelse på slutten av manuskriptet. Det er ikke nødvendig å oppgi bruk av grunnleggende KI og KI-assisterte verktøy for kontroll av grammatikk, stavemåte, referanser osv. (eksempel Word, Grammarly og EndNote).

Etisk tilsyn

Forfattere, fagfeller og redaktører forventes å følge relevante institusjonelle og nasjonale retningslinjer for forskningsetikk.

Ungsinn gjennomfører plagiatsjekk på alle innsendte artikler som en del av den redaksjonelle prosessen. Redaktør og forfattere blir informert om resultatet av denne sjekken.

Tiltakseier får tilsendt artikkelen samtidig som den går til fagfellevurdering, slik at de kan gi tilbakemeldinger på eventuelle feilfremstillinger eller misforståelser. Tiltakseier kan imidlertid ikke motsette seg publisering av artikler.  

 

Immateriell eiendom

Forfattere av artikler publisert i Ungsinn beholder opphavsretten til sitt arbeid og gir tillatelse til Septentrio Academic Publishing å distribuere deres arbeid under en Creative Commons-lisens. Som standard benyttes CC-BY-NC-lisensen, men forfatterne kan velge en annen hvis de ønsker.

 

Klager og klagesaker

Klager til Ungsinn skal rettes skriftlig og sendes via e-post (post.rkbu@helsefak.uit.no) til Regionalt kunnskapssenter for barn og unge Nord (RKBU Nord), som er hovedansvarlig for tidsskriftet. Klagerne må beskrive emnet og arten av klagen sin og bør gi støttedokumentasjon. En uavhengig part skal vurdere enhver klage på sitt innhold, iverksette eventuelle nødvendige korrigerende tiltak og svare klageren. COPEs retningslinjer for klager (https://publicationethics.org/appeals) og de forskningsetiske retningslinjene (https://www.forskningsetikk.no/) vil være førende i behandlingen av klagesaken.

 

Korreksjoner etter publisering

Når en artikkel har blitt publisert i Ungsinn, kan feil som påvirker innholdets betydning eller som relaterer til data eller sitater, korrigeres. En korreksjonsmelding (errata) inkludert en liste over endringer, publiseringsdato for den opprinnelige artikkelen og datoen for korreksjonen, samt hvor man kan skaffe den opprinnelige artikkelen, vil bli lagt til slutten av de korrigerte artiklene.

I sjeldne tilfeller kan alvorlige feil ugyldiggjøre en artikkels resultater eller konklusjoner. I slike tilfeller vil COPEs retningslinjer for tilbaketrekking (https://publicationethics.org/retraction-guidelines) følges. Det vil da publiseres en tilbaketrekkingserklæring som angir hvilke deler av artikkelen som er feilaktige, samt grunnlaget for tilbaketrekkingen.