A note on the manipulation of sodium and potassium concentrations in the rumen of reindeer and the possible effect on digestibility

Authors

  • Hans Staaland Department of Zoology, Agricultural University of Norway, N-1432 Ås-NLH
  • Torstein Garmo Department of Animal Science, Agricultural University of Norway, N-1432 Ås-NLH

DOI:

https://doi.org/10.7557/2.7.2.713

Keywords:

reindeer, rumen, Na , K , Dry matter digestibility

Abstract

Rumen Na+ and K+ concentrations in reindeer were manipulated by introducing 4 M KC1 or 4 M NaCl into the reindeer rumen. A positive correlation was found between salivary and ruminal concentrations of Na+ and K+. Decreased ruminal Na+ concentrations seemed to decrease dry matter digestibility in nylon bags incubated in the rumen.

Om manipulering av natrium og kalium konsentrasjoner i vomma hos rein og om de mulige effekter på fordøyeligheten.

Abstract in Norwegian / Sammendrag: Na+ og K+ konsentrasjoner i vomma hos rein ble regulert ved å gi reinen 4 M KC1 eller 4 M NaCl direkte i vomma. Det ble funnet en positiv korrelasjon mellom spytt og vomkonsentrasjoner av Na+ og K+. Redusert Na+ konsentrasjon i vomma synes å redusere tørrstoff-fordøyelighet i nylonposer plassert i vomma.

Poron pötsin natrium- ja kaliumkonsentraation kokeellisesta mu-uttamisesta ja tämän mahdollisesta vaikutuksesta sulavuuteen.

Abstract in Finnish / Yhteenveto: Poron potsin natrium- ja kaliumkonsentraatioita muutettiin antamalla 4 M KC1 tai 4 M NaCl suo-raan potsiin. Syljen ja potsin Na ja K -konsentraatioiden vålillå todettiin positiivinen korrelaatio. Alentunut Na -konsentraatio potsisså nåyttåå våhentåvån kuiva-aineen sulavuutta potsiin sijoitetuissa nailonpusseissa.

Downloads

Published

1987-06-01

How to Cite

Staaland, H., & Garmo, T. (1987). A note on the manipulation of sodium and potassium concentrations in the rumen of reindeer and the possible effect on digestibility. Rangifer, 7(2), 33–36. https://doi.org/10.7557/2.7.2.713

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>